Jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych

0
25

Odpowiednia jakość żywności jest ważna dla zdrowia całego społeczeństwa. Aby zapewnić dobre warunki w całym łańcuchu dostaw produktów spożywczych konieczne jest wdrażanie różnego rodzaju standardów, które ujednolicają zasady postępowania w przedsiębiorstwach w branży spożywczej. Poniżej opisuje kilka ważnych systemów dotyczących zapewnienia odpowiedniej jakości żywności dla producentów oraz dystrybutorów.

Kontrola bezpieczeństwa żywności

System HACCP pomaga ściśle kontrolować warunki w jakich żywność jest produkowana, przetwarzana, magazynowana oraz transportowana. Co ważne zasady HACCP obowiązują także w punktach dystrybucji np. sklepach, barach, restauracjach. Dzięki działaniu zgodnemu z tym systemem ograniczamy ryzyko negatywnego wpływu czynników fizycznych, chemicznych oraz biologicznych. Przestrzeganie zasad HACCP zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne zarówno pracownikom, jak i konsumentom.

Jakość produktów spożywczych w marketach

System ifs/brc odpowiada za utrzymanie jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych. W zasadzie są to dwa bliźniacze standardy stosowane przez duże sieci handlowe. British Retail Consortium dotyczy hipermarketów wywodzących się z Wielkiej Brytanii np. Tesco. Natomiast International Food Standard dotyczy sieci handlowych z Europy Zachodniej np. Lidl. Warto wiedzieć, że system ifs/brc jest przeznaczony na producentów i dystrybutorów produktów spożywczych, które są sprzedawane pod markami własnymi.

Żywność wolna od GMO

Bardzo specyficzna jest certyfikacja VLOG, która przeznaczona jest dla żywności powstającej bez GMO. Produkty, które mają certyfikat non GMO nie może mieć nawet dodatków takich jak witaminy, czy enzymy, jeśli były one wytworzone z udziałem organizmów genetycznie modyfikowanych. Certyfikacja VLOG obejmuje zarówno produkty pochodzenia roślinnego: owoce, warzywa, jak i zwierzęcego: jaja, mięso, mleko. Co warto zauważyć, znakiem VLOG mogą też być oznaczone pasze przeznaczone do karmienia zwierząt hodowlanych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here